Skoči na vsebino

Članstvo v VO

Članstvo v virtualni organizaciji

Osebno digitalno potrdilo SiGNET zadošča za overjanje identitete uporabnika (avtentikacija). Upravljanje s pravicami (avtorizacija), npr. za dostop, zaganjanje poslov, branje, pisanje ipd, je zasnovano na konceptu virtualne organizacije (VO). Virtualna organizacija združuje uporabnike določenega projekta, skupine ali discipline, običajno z več fizičnih organizacij po svetu, in jim določa pravice za dostop do posameznih sredstev in njihovo uporabo. Zato se mora uporabnik z digitalnim potrdilom prijaviti v dololočeno virtualno organizacijo, kar mu omogoči dostop do sredstev.

Virtualna organizacija gen.vo.sling.si

V Slovenskem superračunalniškem omrežju SLING lahko uporabniki, ki nimajo virtualne organizacije za svoje področje ali projekt, za testiranje ali osnovne posle uporabljajo slovensko splošno virtualno organizacijo gen.vo.sling.si.

Prijava v VO gen.vo.sling.si

Na spletni strani virtualne organizacije gen.vo.sling.si se prijavite s svojim osebnim digitalnim potrdilom in s tem zaprosite za vstop v virtualno organizacijo. S tem boste pridobili dostop do gruč SLING. Ko bo članstvo potrjeno, boste prejeli obvestilo po elektronski pošti.

Za dostop z odjemalcem ARC so potrebne naslednje nastavitve:

mkdir -p ~/.arc/vomsdir/gen.vo.sling.si
cat vomsdir/gen.vo.sling.si/voms.sling.si.lsc
/C=SI/O=SiGNET/O=SLING/CN=voms.sling.si
/C=SI/O=SiGNET/CN=SiGNET CA

mkdir ~/.arc/vomses
cat vomses
"gen.vo.sling.si" "voms.sling.si" "15001" "/C=SI/O=SiGNET/O=SLING/CN=voms.sling.si""gen.vo.sling.si"

Pred pošiljanjem ustvarimo posredniški strežnik:

arcproxy -S gen.vo.sling.si

Članstvo v mednarodnih virtualnih organizacijah

Pri drugih virtualnih organizacijah je tehnični postopek enak, le da mora uporabnik utemeljiti svojo vlogo z dokazili članstva v projektu virtualne organizacije ali potrdilom delovanja na področju znanstveno-raziskovalne discipline. Ta postopek je pri vsaki virtualni organizaciji v svetu lahko drugačen in ga običajno opisujejo spletne strani organizacije.

Specifično obstoječo virtualno organizacijo lahko uporabnik poišče na Osrednjem operativnem portalu EGI ali preko storitve, ki jo potrebuje, na tržnici EOSC.