Skoči na vsebino

EuroCC in SLING

Osnove superračunalništva12

Uroš Lotrič, Davor Sluga, Timotej Lazar
Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko

Na delavnici se bomo seznanili z zgradbo in programsko opremo računskih gruč ter zagnali svoje prve posle. Naučili se bodo razlikovati med prijavnimi vozlišči, glavnimi vozlišči, računskimi vozlišči, ter vozlišči za shranjevanje podatkov. Spoznali bomo vlogo operacijskega sistema, vmesne programske opreme Slurm, okoljskih modulov, vsebnikov in uporabniških aplikacij. Povezali se bomo na prijavna vozlišča, prenašali datoteke na in iz superračunalnika, zaganjali posle in spremljali njihovo izvajanje.

Potek

Delavnico bomo izvedli v dveh popoldnevih. Na prvem srečanju se bomo spoznali s strojno in programsko opremo, na drugem pa bomo superračunalnik zaposlili z obdelavo videoposnetkov.

Udeleženci

Delavnica je namenjen raziskovalcem, inženirjem, študentom in drugim, ki ste spoznali, da potrebujete več računskih virov, kot vam jih ponujajo običajni računalniki.

Pridobljena znanja

Po končani delavnici boste:

  • razumeli, kako deluje superračunalnik,
  • poznali glavne elemente in njihove funkcije,
  • poznali vmesno programsko opremo Slurm,
  • razumeli okoljske module in vsebnike,
  • znali delati z datotekami in izvajati posle,
  • pripravljati izvajalne skripte in
  • obdelovati video posnetke.

  1. Gradivo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna

  2. Delavnica je pripravljena pod okriljem evropskega projekta EuroCC, ki je namenjen vzpostavitvi nacionalnih kompetenčnih centrov za superračunalništvo. Več o projektu EuroCC najdete na spletnih straneh SLING. EuroCC in SLING